تک کاراکترهای ماندگار ایرانی در برابر دریای بی انتهای کاراکترهای غربی نشان میدهد که ما با سیاستگذاری مشخص و مدونی وارد این عرصه نشدیم و با نبود نظارت، این عرصه را بهطور کل رها کردیم. در این فضا است که اکثر کارشناسان حاضر در نشست رونمایی از مجموعه سه جلدی افسران افسونگر (جادوگران برهنه، سفیران آمریکایی و پیشوایان هرزه) اعتقاد داشتند باید از تولید و انتشار چنین کتابهایی تقدیر کرد.
تک کاراکترهای ماندگار ایرانی در برابر دریای بی انتهای کاراکترهای غربی نشان میدهد که ما با سیاستگذاری مشخص و مدونی وارد این عرصه نشدیم و با نبود نظارت، این عرصه را بهطور کل رها کردیم. در این فضا است که اکثر کارشناسان حاضر در نشست رونمایی از مجموعه سه جلدی افسران افسونگر (جادوگران برهنه، سفیران آمریکایی و پیشوایان هرزه) اعتقاد داشتند باید از تولید و انتشار چنین کتابهایی تقدیر کرد. شخصیتها در مجموعه سه جلدی افسران افسونگر در سه گروه دسته بندی شده اند. جلد اول با محوریت شخصیتهای دختر با نام «جادوگران برهنه»، جلد دوم با عنوان «سفیران آمریکایی» با محوریت شخصیتهای پسر و جلد سوم با عنوان «پیشوایان هرزه» با محوریت تحلیل شخصیتهای الگوساز برای نوجوانان نوشته شده است. این مجموعه علیرغم اینکه از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز نشر دارد، قرار نیست توزیع عمومی داشته باشد. بر روی هر سه جلد این کتاب درج شده است که این مجموعه «ویژه مدیران و کارگزاران، معلمان، کارشناسان و فعالان تربیتی و فرهنگی و پدران و مادران» است. امروز در سالن سلمان هراتی حوزه هنری، این مجموعه سه جلدی با حضور دکتر بشیر حسینی، خانم نعیمه اسلاملو (نویسنده اثر)، آقای وزیری و دکتر احمدی و علاقه مندان به حوزه کودک و نوجوان رونمایی شد.
کتابی برای شناخت واقعی شخصیتهای غربی
در ابتدا آقای وزیری به ابعاد مختلف محتوایی مجموعه سه جلدی افسران افسونگر پرداخت. او گفت: مجموعه سه جلدی افسران افسونگر حاصل پژوهش عمیق و چندساله بر روی شخصیتهای ساخته شده توسط جبهه معارض در عرصه کودکان و نوجوانان است. این مجموعه تلاش کرده است تا با تکیه بر نتایج مستند و ارائه واکنشهای جهانی و بدون پیشداوری، مخاطب را به یک شناخت واقعی از این شخصیتها و اهداف پشت پرده تدارک دیده شده برای آنها آگاه کند. در انتخاب شخصیتها نیز نقش جهانی شخصیتها، چرخه تجاری سازی و تعدد و تنوع آنها، زنده بودن آنها پس از چندین سال، برای ما موضوعیت داشته است. شناسنامه شخصیتها و فیلمها و انیمیشنهای این حوزه، سبک زندگی آنها، چگونگی القای ناخوادآگاه اجزای این سبک زندگی و پرداخت به مبانی فرهنگی و تمدنی غرب بهعنوان خاستگاه اصلی این سبک زندگی از جمله کارهایی است که در این مجموعه صورت گرفته است. ما در نهایت نیز راهکارهای مواجهه و تربیت کودکان و نوجوان با نگاه آسیبشناسانه را برای مدیران و کارگزاران، معلمان، کارشناسان و فعالان تربیتی و فرهنگی و پدران و مادران دغدغهمند در این حوزه ارائه دادیم.
ای کاش با پرداختمان حوزه اثر کتاب را محدود نمیکردیم
در ادامه دکتر احمدی، سخنان خود را با تشریح پیشینه پرداختن به شخصیتها شروع کرد. او گفت: ما سالها پیش در مرکز صبای صداوسیما، جلساتی با همین محور داشتیم که هیچ کدام از این جلسات خروجی قابل لمسی نداشت. وقتی علت را هم میپرسیم معمولا دلیل آورده میشود که بودجه کافی وجود ندارد و… در این شرایط من وقتی این سه جلد کتاب را دیدم اول گفتم که خدا را شکر. چون چنین کارهایی نیاز به تحقیقات زیادی دارند، منتهی وقتی بر روی جلد کتابها متمرکز شدم دیدم که این کارها کاری نیست که بتوان آن را به راحتی در بین عموم توزیع کرد. ای کاش جوری این کتابها صفحه آرایی و عنوان برایش انتخاب میشد که دیده شدن اثر را با محدودیت روبه رو نمیکرد و توزیع عمومی داشت. از طرف دیگر چون در حوزه کارهای انجام شده هم ما تبلیغات مناسب نداریم، چنین پرداختی هم بر ضعفهای ما در حوزه تبلیغات اضافه میشود و این یک محدودیت جدی است. شما فرض کنید یک فرد وقتی عنوان «پیشوایان هرزه» را میبینید کنجکاو میشود که ببیند در این کتاب چیست، ولی وقتی ورق میزند و به عکسهایی میرسد که متاسفانه بچه ها شیفته این شخصیتها هستند کتاب را کنار میگذارد. من نمیخواهم نقد منفی داشته باشم، ولی ما علاوه بر نقد این الگوها باید خودمان هم الگو معرفی کنیم. ما در جامعه خودمان الگو کم نداریم. شهدای ما میتوانند قهرمان جوان ما باشند، ولی متاسفانه کسی کار نکرده و دل نسوزانده است.
خدا را شکر که الان چنین اثری داریم
آنگونه که در پوسترهای طراحی شده در نشست اعلام شده بود، دکتر بشیر حسینی، سخنران ویژه این مراسم بود. دکتر حسینی از هر نوع نقدی بر اثر پرهیز کرد و صحبتهای خود را اینگونه شروع کرد که «فارغ از نقدهایی که به این کتاب وارد است که بر هر اثر دیگری هم نقد وارد است و یک اثر قرار نیست تمام قله ها را فتح کند، من خدا را شکر میکنم که الان چنین اثری داریم. این مجموعه یک گام تولیدی و رو به جلو است.» او اضافه کرد: این اثر را باید با زمانی مقایسه کنیم که هیچ اثری نداشتیم. من از همین بعد میخواهم از بزرگوارانی که زحمت تولید این اثر را کشیدند تشکر کنم. دکتر حسینی به وظایف نهادهای مختلف و مشخصا حوزه هنری در حوزه کودک و نوجوان اشاره کرده و افزود: حوزه هنری زمانی با شکرستان و… در این حوزه ها پیشگام و پیشتاز بود. من نمیخواهم تلخیها رو بگویم. امید و آرزوی من این است که انشاءالله حوزه هنری مجدد به دهه ۸۰ برگردد و این راه را از سر بگیرد. و خود ما هم باید بدانیم که بچه های ما خیلی بیشتر از عکسهایی که در این سه جلد کتاب آمده، دیدند. معمولا شخصیتها برای کودک سه کار جدی میکنند. اولین کار شخصیت این است که تیپ ایدهآل و افق را به کودک معرفی میکند. دومین کار این است که آرامآرام گونه شناسی میکند و خوب و بد را تعریف میکند. کار سوم شخصیتها تعریف سبک زندگی است. خوشبختانه مجموعه سه جلدی افسران افسونگر خواسته یا ناخواسته هر سه بعد شخصیتها را بهخوبی تحلیل کرده و باید بدانیم که این مجموعه سه جلدی از این جهت کار مقدس و ارزشمندی است و فقط خواهش من از دوستان است که این کار را کار آخر ندانند.
باید بر ناخودآگاه ذهن کودک ورود کرد
خانم اسلاملو، نویسنده کتاب نیز در آیین رونمایی از سهگانه خود گفت: بابت این مجموعه زمان طولانی صرف شد. چون ما یک مجموعه مردمی هستیم و باید تمام هزینههای کار را خودمان متقبل میشدیم. از طرف دیگر دریای شخصیتهای غربی انتها نداشت و اواخر کار برای ما سخت شده بود. تحلیلهایی هم که در اینترنت و فضای مجازی با نگاه ارزشی به این شخصیتها وجود داشت خیلی سطحی بود و بیشتر مخاطب را عصبانی میکرد. لذا در این کتابها تمام سعیمان این بود که به تحلیلها عمق دهیم تا مخاطب هم بتواند دلیل آسیب بودن این شخصیتها را بیشتر درک کند. برای این کار به این نتیجه رسیدیم که باید وارد ناخودآگاه ذهن کودکان شویم. این دقیقا کاری است که شخصیتهای غربی بر روی آن متمرکز هستند و ما هم تلاش کردیم پشت پرده تاثیرگذاری آنها بر ناخودآگاه ذهنی کودکان را در این سه جلد بیان کنیم.
منبع: حلقه وصل
http://www.reihane.ir/p/18943
۲ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
[…] سه جلدی «افسران افسونگر»، تألیف نعیمه اسلاملو با محوریت بررسی شخصیتهای […]
[…] حال حاضر یک مجموعه سه جلدی در دست چاپ داریم با عنوان افسران افسونگر. این مجموعه با رویکرد بررسی مهمترین و تاثیرگذارترین […]